THE BLACK RIDER – ÖRKÉNY SZÍNHÁZ

Szerző: Gergely Bea

2022.12.19

https://www.orkenyszinhaz.hu/hu/musor/the-black-rider

Véleményem:

Wilhelm, az írnok beleszeret egy vadász lányába. A házassághoz Wilhelmnek be kell bizonyítania, hogy vadászként is megállja a helyét, csak így nyerheti el a lány apjának jóváhagyását. Pláne, hogy az apa másnak szánta Kätchent. De Wilhelm tollhoz és nem puskához szokott: pocsékul lő. Vagyis hiába a szerelem, házassági esélyei egyre csökkennek. Egy nap azonban minden megváltozik: Wilhelm varázsgolyókat vesz egy sánta idegentől és ettől kezdve minden lövése talál – amíg ki nem fogy a töltényből: akkor pedig újra vásárolnia kell, és újra, és újra, és újra.

Robert Wilson amerikai színházi rendező és képzőművész és Tom Waits énekes-dalszerző, zeneszerző 1990-ben bemutatott „zenés meséje” A bűvös vadász című Weber opera átirata. Az 1821-ben bemutatott opera történetének alapját pedig egy 18. századi, Csehországban lefolytatott bűnügyi tárgyalás jegyzőkönyvének kivonata és az ebből született novella adja. A Black Rider szövegkönyvét William S. Burroughs, a beat generáció egyik kiemelkedő tagja írta, aki maga is A bűvös vadász történetéhez kísértetiesen hasonló helyzetbe került, amikor Tell Vilmos legendáját megidézve megpróbálta lelőni az almát a második felesége fejéről. A kísérlet sajnos nem sikerült.

És hogy ki irányította vajon Burroughs golyóját? Talán a falábú idegen? Sose fogjuk megtudni… Mindenesetre „az Ördöggel csak a bolond köt üzletet. És mégis minden percben akad, aki belecsap a Patás tenyerébe”.

FALÁB, A PATÁS
BERTRAM, AZ ERDÉSZ
ANNE, A FELESÉGE
KÄTCHEN, A LÁNYUK
WILHELM, AZ AKTAKUKAC KÖNYVELŐ, KÄTCHEN UDVARLÓJA
ROBERT, TÖKÖS VADÁSZ/GYÖRGY KOVÁCS ALIAS GEORG SCHMIDT, LÁTOMÁSOS KÖLTŐ
HERCEG/NAGYBÁCSI/KIKIÁLTÓ
Schell Judit m.v.
A HERCEG KÖVETE/KIKIÁLTÓ
KUNO, AZ EGYKORI ERDÉSZ
LOTTE, KOSZORÚSLÁNY, ANNE HÚGA
VADORZÓ
Mátyássy Bence m.v.
ZENEI VEZETŐ
KORREPETITOR
H. Tamássyk Balogh Zsolt
KLARINÉT
Bartek Zsolt,
Kápolnás Attila
NAGYBŐGŐ
Fánczi Gábor,
Heigl László
DOB
Horváth Ákos
TROMBITA
Hargitai Péter,
Csizmadia Sándor
ÉNEKTANÁR
Berecz Bea
RENDEZŐ
Polgár Csaba
FIGYELEM! A szerző írásos engedélye nelkül tilos a publikált fotók másolása, más helyen való felhasználása!